مقدمه
تغذیه کودک از شیر طبیعی مادر، فرآیند طبیعی است که از بدو خلقت بشر وجود داشته است. هر چند امروزه مواد غذایی و روش های دیگری نیز برای این امر به وجود آمده اند، اما کارشناسان و محققان این حوزه همچنان تغذیه از شیر طبیعی مادر را روش بهتری می دانند. البته تغذیه کودک شیرخوار با شیر مادر، فرآیندی است که نیاز به آموختن و کسب مهارت های لازم دارد. به علاوه، وجود انگیزه و علاقمندی مادران و حمایت اطرافیان نیز در این زمینه، بسیار موثر است. کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر با تکیه بر این موضوع سعی داشته تا هر آنچه که در زمینه تغذیه کودک با شیر مادر نیاز است را آموزش دهد. مادران برای این امر باید موارد مختلفی را به طور صحیح یاد بگیرند، که از جمله این موارد می توان به وضعیت صحیح آغوش گرفتن، روش مطلوب تغذیه با شیر مادر، دوشیدن شیر، مقابله با مشکلات پستانی و غیره اشاره کرد. در این کتاب همچنین سوالات رایج مادران ذکر شده و پاسخ کارشناسانه و کاملی به آن ها داده شده است. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر بپردازیم.
سوالات رایج در مورد اهمیت شیر مادر و روش های مطلوب تغذیه شیرخوار
شیر مادر دارای مواد مغذی بسیاری است که در رشد کودک تاثیر بسزایی دارند. به همین دلیل نیز کارشناسان بر تغذیه کودک با شیر مادر تاکید بسیاری می کنند. همچنین لازم است بدانید که تغذیه با شیر مصنوعی و یا استفاده از پستانک برای کودک، مضرات مختلفی دارند که در این کتاب نیز به آن ها اشاره شده است. اما در زمینه تغذیه با شیر مادر موارد دیگری نیز حائز اهمیت هستند. یکی از این موارد، روش مطلوب و صحیح تغذیه شیرخوار می باشد. در کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر روش های صحیح این عمل به طور کامل توضیح داده شده اند. همچنین در این بخش سوالاتی که ممکن است برای یک مادر در زمینه شیردهی به کودک خود پیش بیاید نیز مطرح شده و به طور کامل پاسخ داده شده اند. از جمله سوالاتی که در فصل اول این کتاب به آن پرداخته شده است می توان به زمان و چگونگی شروع تغذیه نوزاد، دلیل تاکید تماس پوست کودک با پوست مادر پس از زایمان، تعداد دفعات مورد نیاز برای شیر دادن به کودک، تشخیص کافی بودن شیر و غیره اشاره کرد.
سوالات رایج در مورد مشکلات شیردهی و پستانی
یکی از مسائلی که در زمینه آن سوالات بسیاری توسط مادران مطرح می شود، مشکلات شیردهی و پستانی می باشد. کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر این مبحث را به طور کامل مورد بررسی قرار داده است. رسیدگی به موقع به این مشکلات نه تنها در سلامت کودک، بلکه در سلامت مادر نیز تاثیر بسیاری دارد. بسیاری از افراد متاسفانه به سادگی از این مشکلات عبور کرده و آن ها را جدی نمی گیرند. غافل از آنکه همین مشکلات کوچک، می توانند زمینه ساز بیماری های وخیم تری باشند. یکی از این مشکلات که سوالات مختلفی نیز در باب آن مطرح شده است، کافی بودن شیر است. در بسیاری از مادران به دلایل مختلف ممکن است که شیر آن ها به اندازه کافی نباشد، که این مسئله حتما باید بررسی شود. گاهی اوقات نیز نگرانی آن ها بی جا بوده و مشکلی در این زمینه وجود ندارد. کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر همچنین راه های افزایش شیر مادر و تداوم شیردهی را نیز بیان کرده است. همچنین در این کتاب مشکلات مربوط به پستان، مانند درد های مختلف و عفونت نیز، به طور کامل بیان شده اند.
سوالات رایج در مورد شیردهی در شرایط خاص و نیازهای مادر و شیرخوار
گاها شرایط خاص و متفاوتی برای مادران به وجود می آید که باعث می شود تا شیردهی دچار اختلال شده یا برنامه آن تغییر کند. یکی از نگرانی مادران این است که در چنین شرایطی، مانند رفتن به سرکار، شرایط بحرانی، بارداری مجدد، داشتن شیرخواران دو یا چند قلو، مبتلا بودن کودک به سندروم داون و غیره، چگونه باید به کودک خود شیر دهند. این سوالات در میان مادران بسیار معمول بوده و در کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر نیز پاسخ داده شده اند. شیردهی مخصوصاً در شرایط استرس زا و همراه با اضطراب، می تواند در تغذیه کودک نیز مشکل ایجاد کند. به علاوه، شرایط دیگری نیز همچون وجود بیماری در مادر، پشت سر گذاشتن جراحی و غیره نیز وجود دارند که در هنگام شیر دادن باید به آن ها توجه کرده و رویکردهای مناسب را در پیش گرفت. در دوران شیردهی داشتن رژیم غذایی مشخص، استفاده از مکمل ها و مواد غذایی مشخص، بسیار ضروری است؛ که در کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر به طور کامل توضیح داده شده اند.
سوالاتی که در مورد شیردهی و بیماری ها رایج است
در هنگام مبتلا شدن مادر به بیماری های مختلف و طی شدن دوران نقاهت و مصرف دارو، لازم است تا رویکردهای مختلفی به منظور شیر دادن به کودک انجام شود. این رویکردها و شرایط، با توجه به هر بیماری کاملاً متفاوت است. حتی گاهی اوقات در برخی از بیماری ها نیاز است تا مادر از شیر خود به کودک ندهد. به علاوه، داروهایی نیز که در این دوران مادر مصرف می کند، ممکن است بر روی شیر او تاثیر گذاشته و نیاز است تا در این مورد با پزشک صحبت شود. در کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر بیماری های مختلف و معمولی که ممکن است مادران به آن ها مبتلا شوند، ذکر شده و شرایط شیردهی در این بیماری ها نیز بیان شده اند. همچنین جایگزین های مناسب برای شیر مادر و شرایط جایگزین شدن شیر نیز توضیح داده شده اند.
در باب ناشر
کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر از جمله کتاب های مفیدی است که در زمینه امور خانواده و رشد کودک منتشر شده است. انتشارات خادم الرضا علیه السلام مسئولیت نشر این کتاب را بر عهده داشته و کتاب های بسیار دیگری را نیز که همچون این کتاب دارای محتوای آموزشی و مفید هستند، در موضوعات مختلف منتشر کرده است. هدف این انتشارات از چاپ چنین کتاب های پر محتوا و مفیدی، ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی است. حضور مفاهیم اسلامی و علمی نیز به وضوح در این کتاب ها قابل مشاهده است. این انتشارات کتاب های بسیاری را در زمینه های مختلفی چون تربیت کودک و نوجوان، امور خانواده، ازدواج، موفقیت، مدیریت، آموزشی، آشپزی و غیره منتشر کرده است.
جمع بندی
کتاب راهنمای مادران برای تغذیه با شیر مادر کتابی بسیار مفید و علمی برای مادران است. در این کتاب به صورت پرسش و پاسخ، سوالات رایجی که از سوی مادران در زمینه شیر دهی به کودکانشان مطرح شده است، مورد بررسی قرار گرفته اند. همین شیوه نوشتار کتاب باعث شده تا درک مطالب کاملاً ساده شود و رجوع مخاطب به مطالب برای یافتن موضوع مورد نظر، بسیار راحت تر باشد. در صورتی که شما نیز یک مادر بوده و در دوران شیردهی قرار دارید و یا از اعضای خانواده یک مادر شیرده هستید، خواندن این کتاب به شما توصیه می شود.